„Cooperăm cu serviciile secrete americane pentru a stabili amploarea atacurilor cibernetice semnalate recent împotriva mai multor instituții financiare americane”, a confirmat miercuri seara J. Peter Donald, un purtător de cuvânt al poliției federale americane (FBI).
„Companiile de talia noastră sunt vizate, din nefericire, de atacuri cibernetice aproape zilnic. Ne-am multiplicat nivelurile de apărare vizând contracararea amenințărilor și supraveghem în mod constant nivelul fraudelor”, a declarat un purtător de cuvânt JPMorgan, fără să comenteze vreun incident anume.
Potrivit unei surse apropiate dosarului, această apărare este supusă unei comunicări regulate cu forțele de ordine, care sunt informate cu privire la orice activitate suspectă.
Potrivit Bloomberg, hackerii au furat, la jumătatea lui august, mai mulți gigaocteți de date sensibile de la JPMorgan și de la cel puțin încă o bancă.
Anchetatorii examinează dacă incidentul este legat de infiltrări recente în rețele informatice ale mai multor bănci europene.
Nivelul de sofisticare al atacului sugerează că în spatele lui se află un Guvern, iar anchetatorii nu exclud o implicare a Rusiei, ținta unor sancțiuni economice impuse de către state occidentale din cauza crizei ucrainene, potrivit agenției.
Secretarul american al Trezoreriei Jacob Lew a îndemnat la jumătatea lui iuie instituțiile financiare americane să „facă mai mult” în domeniul securității cibernetice, prin consolidarea alertării autorităților cu privire la atacuri ale căror victime sunt.
El a avertizat că un atac cibernetic „reușit” ar putea să amenințe stabilitatea financiară a Statelor Unite, „erodând” încrederea piețelor.
Administrația Obama și-a exprimat în mai multe rânduri nemulțumirrea față de comiterea unor atacuri cibernetice, arătând cu degetul către China, care reproșează frecvent Washingtonului o „ipocrizie”, declarându-se la rândul ei victima unor atacuri informatice și denunțând sistemul de supraveghere vast creat la nivel mondial de către agenții americane de informații.